Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Kulturne manifestacije u Neos Marmarasu

 

 

Kulturni i folklorni centar ‘Proikonnisos’ organizuje mnoštvo zanimljivosti i kulturnih aktivnosti, od kojih je u fokus interesovanja čitave  okoline stavljen godišnji festival i igre „Zov iz stare domovine“. Česte su izložbe kroz koje se prožima zurnal i hronika vremena, tradicionalni predmeti, knjige i foto dokumenatacija, kao i religiozni crtani predmeti i slike.
Crkveni kalendar je 27. juli odredio za dan kada se organizuje godišnje slavlje pod nazivom „Partenon“.

U maju i septembru festival folklora "Neos Marmaras cup" koji zajedničkim snagama organizuju opština Sitonia i TA Club Paradiso. Pobednici dobijaju diplome i cestitke.

USKRS najvažniji praznik religije Grka. Domaćice boje jaja u crveno (simbolizuju novi život), kumovi deci poklanjaju nove cipele, odeću i sveću, ugradovima se ulepšavaju ulice i trgovi, a u selima se kreče kuće. Tako se za ovaj najradosniji dan priprema i oko 2900 stanovnika Neos Marmarasa. Tradicionalno gostoljubivi domaćini sa velikom radošću prihvataju goste koji im se tih dana pridruže u proslavi, i kojima će u vaskršnjoj noći sa toplinom u srcu izgovoriti "Hristos anesti“ (Hristos vaskrse).


Nađite i rezervišite smeštaj u Neos Marmarasu brzo lako i jednostavno!


*50 dana nakon Uskrsa u Neos Marmarasu se održava trodnevno slvlje "Pentecost" (od subote do ponedeljka). Stanovnici, čiju većinu čine direktni potomci izbeglica iz male Azije, organizuju slavlje kako bi oživeli uspomeni na svoju staru domovinu. Svečnost se završava u ponedeljak kada se obavlja svečana ceremonija tradicionalnog venčanja, pleše se i peva.

*27-og jula slavi se dan sećanja na Svetog Pantelejmona (Agios Panteleimonas), žaštitnika naselja Partenonas. Kako tradicija nalaže, meso sa roštilja i domaći specijaliteti se služe kako lokalnom stanovništvu tako i posetiocima.

*29-og avgusta je dan sveca Pammegiostoi Taksiarxes, zaštitnika Neos Marmarasa, kome je crkva u centru posvećena. Svečanost se održava na glavnom trgu mesta.


Još informacija o Neos Marmarasu

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Neos Marmaras 2024!